Het programma

In de opleiding zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan:

  • De onderliggende ecocentrische visie

  • De creatie van een nieuwe hulpverleningscontext waarin het zowel voor mens als dier goed toeven en herstellen is.

  • Het gebruik van narratieve elementen en therapeutische spiegels

  • De bewuste en doelgerichte contextuele inzet van natuurelementen in een begeleidingsproces

  • Selectie en management van de dieren. Verrijking van collectieve en individuele habitat.

  • Gezondheids- en veiligheidscriteria voor mens en dier.

  • Wettelijke criteria.

 

De methodiek

Begeleiding via dieren is een methodiek die oorzakelijk wil werken in een hulpverleningscontext die doelbewust is ontwikkeld om een herstel van een existentieel vertrouwen mogelijk te maken.

De methodiek op zich is universeel en voor elke doelgroep toepasbaar/vertaalbaar. Deze opleiding wil echter de nadruk leggen op inzet van dieren bij kinderen, jongeren en volwassenen met een psychosociale problematiek.

Deze opleiding vertrekt vanuit een ecocentrische visie. Dat betekent dat niet de hulpverlening of de samenleving de norm stelt maar dat cliënten en dieren zelf aan geven wat ze nodig hebben los van wat anderen hierover zeggen.

 

De dieren

Het welzijn van de dieren is – binnen de visie van deze opleiding – van evenwaardig belang, als de hulpverleningsdoelstellingen van de cliënten. We werken binnen een ecocentrische visie.

Ook voor de dieren dient de begeleiding een dier-meerwaarde te hebben waardoor ze niet minder maar meer dier worden.

Dieren die mee spelen in dit verhaal :

  • honden

  • paarden

  • ezels

  • geiten

  • schapen

Lees meer in onze ethische code

 
 

Het opleidingsprofiel

De opleiding begeleidend werken met assistentie van dieren is een interactieve opleiding waarbij elke cursist – op basis van het theoretische aanbod – een eigen invalshoek kiest en deze inhoudelijk en praktisch dient uit te werken binnen een bestaand hulpverleningskader. We kiezen ook doelbewust voor een ecocentrische invalshoek.

Vraag het volledige opleidingsprofiel aan via info@patraschevzw.be

 
 

De lesgever

Je krijgt les van mensen die reeds vele jaren dieren inzetten in de hulpverlening

Je krijgt zowel theoretische lessen , als werkplekleren en een uitgebreid deel methodologie (management dieren).

Je eindigt de opleiding met een eigen dierenprogramma dat qua vorm en inhoud levensvatbaar is.

 
 

Het opleidingspakket

De opleiding duurt 2 jaar en bestaat uit 4 modules.

Naast theoretische lesuren worden werkplekleren (praktijkervaring) en afstandsonderwijs (opdrachten) voorzien. De theorie wordt steeds gegeven op donderdagavonden.

 
 

Praktisch

De eerstvolgende lessenreeks start in September 2023.

Voor je inschrijft, vragen we om eerst een aanmeldingsformulier in te vullen en door te sturen naar:  info@patraschevzw.be.

Voor meer info over de opleiding en inschrijvingen, en voor het vastleggen van een intakemoment, neem je contact op met Katrien Kintaert via 0479/22.55.08 of via info@patraschevzw.be.

Op aanvraag kan je het volledige opleidingsprofiel toegestuurd krijgen.

 
 

Toelichting

De opleiding werd – na 16 jaar gehuisvest te zijn in VSPW Gent – in 2021 in een nieuw kleedje gestoken en heeft nu een extra keuze modules: Methodologie honden. Ook de locatie is veranderd. De lessen gaan nu door op een schitterend natuurdomein in Oostakker, tussen de dieren.

 
 

Uitbreidings-module

Jouw eigen hond een rol laten spelen in een hulpverleningstraject kan een ganse uitdaging zijn. Verschillende rassen staan voor verschillende kwaliteiten maar ook voor andere uitdagingen. Dat betekent dat we met deze opleiding streven naar een rustige, stabiele hond die graag vertoeft bij anderen, zich makkelijk laat aanraken en die goed reageert op commando’s die aan de orde zijn, wanneer hij meegaat naar hulpverleningscontexten – voor honden vaak plaatsen met veel stress-gerelateerde elementen.

De lessenreeks is vooral praktisch opgebouwd, zodat je daarna ook aan de slag kan met je hond.

Het duo hond- en baasje worden handvaten aangereikt waarmee dagelijks zal moeten worden geoefend. Er zullen opdrachten en taken worden meegegeven tegen de volgende les, zodat kan worden verder gebouwd op elke nieuwe basis.

Men dient zich ervan bewust te zijn, dat de opleiding van ‘werkhonden’ een continue proces is dat niet stopt na de lessenreeks.

Het begeleiden van een hond naar een hulpverleningscontext behandelt enkel de houding van de hond en de relatie baasje- hond. Ze handelt niet over de inhoudelijke begeleidingsvorm of therapie al kunnen gericht commando’s worden aangeleerd afhankelijk van de hulpverleningsdoelstellingen.

Praktisch

De lessen worden gegeven op Donderdagvoormiddag van 9.30u – 12u in Oostakker. Er zijn 10 lessen waarbij de laatste les een evaluatie moment zal zijn.

Lessen gaan door bij VZW Patrasche, zullen buiten plaats vinden en er worden maximaal 6 deelnemers per groep toegelaten. De reeks is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de hulpverlening en hun eigen hond willen inzetten in hun werkcontext.

Note : volgende opstart : September’23

Inschrijven mogelijk via info@patraschevzw.be

 

Prijs

€850

 
 

Heb je een vraag?